Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Minótaurosz

Minótaurosz

[bevezető szerkesztése]

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 
 
 
George Frederic Watts: A minótaurosz (1885)

Minótaurosz (ógörögül: Μῑνώταυρος) a görög mitológiában félig ember, félig bika alakú teremtmény volt, akit az emberek szeme elől a labirintusbarejtették, amelyet Daidalosz épített Kréta szigetén.[1] A név jelentése Minósz bikája.

 

 

Születésének története[szerkesztés]

 
Minótaurosz egy ókori görög érmén

mítosz szerint mielőtt Minósz királlyá lett volna, jelet kért Poszeidóntól, hogy vajon ő vagy fivére lesz-e az uralkodó. Poszeidón Minósznak jósolta a királyságot és ennek jeléül egy fehér bikát küldött, amelyet Minósznak fel kellett volna áldoznia a jóslat beteljesülésekor. Minószt azonban elbűvölte a tengerből előbukkant fehér bika szépsége és ezért egy másik bikát áldozott fel, remélve, hogy Poszeidón nem veszi észre a cserét.

Poszeidón haragjában őrületet küldött Minósz feleségére, Pasziphaéra, így az asszony szerelmes lett a bikába. Az ezermester Daidaloszsegítségével Pasziphaé megtalálta módját, hogyan egyesüljön a bikával, és ennek a násznak az eredménye lett Minótaurosz. Minótaurosznak emberteste volt, bikafejjel és farokkal.

Mihaszna állat, összetákolt torzalak...

...Félig bikának mása, félig emberé

– EuripidészMihaszna állat... - töredék ismeretlen tragédiából.

Amíg gyermek volt, Pasziphaé dajkálta, de később már nem tudta kezelni vérengző sarját. Miután Minósz tanácsot kért a delphoi jósdától, knósszoszi palotájában egy óriási labirintust építtetett Daidalosszal, és ott helyezte el a Minótauroszt.

Thészeusz és a Minótaurosz[szerkesztés]

Az athéniek megölték Androgeuszt, Minósz fiát, mivel féltékenyek voltak a sportban elért sikereire. Minósz bosszúhadjáratot indított Athén ellen, és a győzelem után azt követelte az athéniaktól, hogy minden kilencedik évben (egyesek szerint évente vagy hét évente) hét ifjút és hét leányt áldozzanak a Minótaurosznak. Amikor már harmadszorra kellett küldeni az áldozatot, Thészeusz önként jelentkezett, hogy megölje a szörnyet. Minósz lánya, Ariadné szerelmes lett Thészeuszba, ezért egy bűvös kardot adott neki, hogy le tudja győzni a Minótauroszt, valamint egy gombolyag fonalat, aminek segítségével kijuthat a labirintusból.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ugrás fel Néhány mítosz, irodalomtanulas.hu
 

Források[szerkesztés]

 
 

 

Profilkép


Elérhetőség

T. Várkonyi Attila

said.aldo@mail.com